Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μέτρα φέρνουν περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, επιχορηγήσεις και προνόμια σε όσους επενδύουν στη χώρα μας, με έμφαση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, όπως επίσης και στους τομείς εντάσεως γνώσης, όπως είναι η Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, με τα νέα μέτρα στηρίζονται ιδιαίτερα όσοι επενδύουν σε startup επιχειρήσεις, σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α), αποκτούν διεθνείς πατέντες κ.λπ. Επίσης, ενισχύονται περαιτέρω οι ΜμΕ οι οποίες συνεργάζονται/συγχωνεύονται.

7 μέτρα ενίσχυσης

1. Μείωση του απαιτούμενου ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία (σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ), με στόχο να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής σε περισσότερες περιπτώσεις συνεργασιών/συγχωνεύσεων.

2. Θέσπιση δυνατότητας μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

3. Χορήγηση άδειας διαμονής (Golden Visa) σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνική startup, εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Προϋπόθεση εφαρμογής του μέτρου είναι η δημιουργία δύο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους.

4. Διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων για τους angel investors. Παρέχεται 50% έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 900.000 ευρώ για ποσά που επενδύονται σε startup εταιρείες του Elevate Greece. Το όριο αυτό σήμερα είναι 300.000 ευρώ. Το μέτρο θα επεκταθεί και στις επενδύσεις των venture capital funds (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών - ΑΚΕΣ).

5. Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης 250% έως 315% (υπερ-εκπτώσεις) από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Σήμερα οι υπερ-εκπτώσεις ανέρχονται σε 200% για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής Ερευνας &Ανάπτυξης (Ε&Α).

Αναλυτικά ποσοστά εκπτώσεων :

250% για έργα συνεργασίας με startups και/ή με ερευνητικά κέντρα.

300% για ΜμΕ έντασης γνώσης όπου οι δαπάνες Ε&Α ξεπερνούν το 20%.

315% για ΜμΕ έντασης γνώσης, εάν οι δαπάνες Ε&Α υπερβαίνουν τον μ.ό. των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

6. Επέκταση του πλαισίου κινήτρων για εμπορική εκμετάλλευση πατέντας. Μέχρι σήμερα υφίσταται τριετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα κέρδη αυτά. Τώρα προσφέρεται επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά 10% για τα επόμενα επτά έτη.

7. Δημιουργία νέου Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ). Η ΕΑΤ θα χρηματοδοτεί τη διαδικασία απόκτησης διεθνούς πατέντας, καθώς και της ανάπτυξη ενός βιώσιμου προϊόντος με βάση την πατέντα αυτή.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ

Σε ΜμΕ με  χρηματοδότηση  50% του κόστους επενδύσεων των ΜμΕ, με την πρόβλεψη περαιτέρω επιχορήγησης (+10%) για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης, ώστε να έχουν οι εταιρείες αυτές επιπλέον μέσα για τη μεγέθυνσή τους (350 εκατ. ευρώ).


Η 2NBusiness consulting είναι πάντα στη διάθεση σας για επιπλέον πληροφορίες .




Τηλέφωνα επικοινωνίας : 

2731 131 632 , 6944 929 934 & 6936 705 231 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ η προδημοσίευση του προγράμματος  "Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME)". ​Υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων (Eτήσιες Mονάδες Eργασίας – EME) για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.​ Σε ποιους απευθύνεται Υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσει ς , οι οποίες κατά το έτος 20​​23 είχαν τουλάχιστον 20 EME απασχόλησης.​​ Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης ...

ΔΥΠΑ : 17.000 ευρώ για ανέργους που θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση

Ν έο πρόγραμμα επιδότησης το οποίο αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και αφορά ανέργους ηλικίας μεταξύ 30 - 59 ετών. Το πρόγραμμα  θα πριμοδοτήσει τους ωφελούμενους με 17.000 ευρώ  για να ιδρύσουν την επιχείρησή τους, ενώ η  η επιχορήγηση θα διαρκέσει 12 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του ποσού της επιχορήγησης θα γίνει σε τρεις δόσεις ως εξής: - 1η δόση 5.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας της επιχείρησης - 2η δόση 6.000 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη - 3η δόση 6.000 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης. Προϋποθέσεις συμμετοχής Οι ωφελούμενοι πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις: - Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. - Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια - Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου...