Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έκτακτη επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν

 

Ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών που έχουν πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία. Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.​​​​

Περίοδος υποβολής από 12/10/2022 έως 9/12/2022 (ώρα 15:00)

Η επιχορήγηση ανά ωφελούμενη επιχείρηση, θα χορηγηθεί ως κατ αποκοπή ποσό (lump sum) για την παροχή ρευστότητας και την κάλυψη μελλοντικών αγορών πρώτων υλών και λειτουργικών δαπανών.

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021 ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι λαμβάνουν κατά αποκοπή ποσό ύψους 4.000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό που δύναται να χορηγηθεί ως κατ αποκοπή ποσό ανέρχεται σε 60.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στη Δράση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στη Δράση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να υποβάλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο εγκαταστάσεων που διαθέτουν.

β) Να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 31.12.2021.

γ) Να έχουν μέχρι 31.12.2021 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή ως κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ή εντός του 2021, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας είτε της επιχείρησης, είτε του υποκαταστήματος.

δ) Να εμφανίζουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες κατά το έτος 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ίδιου έτους. Ο κύκλος εργασιών από εξαγωγική δραστηριότητα προκύπτει από τα δηλωθέντα ποσά στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Έντυπο Φ2 – Κωδ.348) έτους 2021. Ο συνολικός κύκλος εργασιών προκύπτει από το δηλωθέν ποσό στον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 έτους 2021. Για τις επιχειρήσεις που έχουν διαχειριστική χρήση από 1η Ιουλίου έως 30 Ιουνίου, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 1.1.2021 – 31.12.2021 προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του διαστήματος αυτού. Το ποσοστό στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Η προϋπόθεση συμμετοχής τεκμαίρεται ότι πληρείται στην περίπτωση επιχειρήσεων με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2021. 

ε) Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το Α εξάμηνο του έτους 2022 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του Α εξαμήνου του έτους 2019.

Οι κύκλοι εργασιών προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Κωδ. 312) των αντίστοιχων χρονικών διαστημάτων.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του έτους 2019, υπολογίζονται και συγκρίνονται οι ανηγμένοι ανά ημέρα κύκλοι εργασιών του έτους 2019 (κύκλος εργασιών έτους 2019 διά τις ημέρες λειτουργίας στο έτος 2019) και του ΑΆ εξαμήνου του 2022 (κύκλος εργασιών Α΄ εξαμήνου 2022 διά 181).

Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Η προϋπόθεση συμμετοχής τεκμαίρεται ότι πληρείται στην περίπτωση επιχειρήσεων με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2020 ή εντός του 2021, καθώς και στην περίπτωση επιχειρήσεων που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

στ) Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.

ζ) Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.

η) Να λειτουργούν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.

Τι χρηματοδοτείται

Ενδεικτικές δαπάνες επιλέξιμες για τη Δράση, στο πλαίσιο εφαρμογής επιλογής απλοποιημένου κόστους και υπολογισμού κατ'​​ αποκοπή ποσού, μπορούν να είναι οι ακόλουθες:

  •         αγορές εμπορευμάτων χρήσης
  •          αγορές πρώτων υλών και υλικών χρήσης
  •           ενοίκια επαγγελματικού χώρου
  •      δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλπ.
  •          δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, κλπ.)
  •   δαπάνες προβολής και δικτύωσης (σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, αφισών, διαφημιστικές καταχωρήσεις, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, εταιρική ιστοσελίδα/δημιουργία ή/και αναβάθμιση, κλπ.)
  •          δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών
  •          αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου)
  •          μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης.​​​​

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήματος και κόστος αίτησης μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 6944 929 934 ή 6936 705 231 καθώς επίσης και στο 2nbusinesscosulting@gmail.com .

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ- με τη μόχλευση μέσα από το τραπεζικό σύστημα- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, αποτελείται από  δύο επιμέρους Ταμεία , το  Ταμείο Εγγυοδοσίας  και το  Ταμείο Δανείων : Το  Ταμείο Εγγυοδοσίας  παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με τη μορφή εγγύησης για το σύνολο των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Προσφέρει  εγγύηση  από  70%  έως  80%  σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ), σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης (από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ). Επίσης, προσφέρει επιδότηση επιτοκίου δύο ποσοστιαίων μονάδων για δυο έτη, σε επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, και τριών ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας.  Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτ

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ : Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας - Προεργασία για νέους ανέργους 18 - 29 ετών

Ξεκίνησε νέο πρόγραμμα  Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας - Προεργασία για νέους ανέργους 18 - 29 ετών ΣΚΟΠΟΣ Η προετοιμασία 25.000 ανέργων 18-29 ετών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας . ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού κατά το τρίμηνο πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ Άνεργοι 18-29 ετών εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται κατά την υπόδειξή τους μέχρι την τοποθέτηση τους στην επιχείρηση (συμφωνητικό συνεργασίας). Πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τα κατά τόπους γραφεία της ΔΥΠΑ , είτε τηλεφωνικά ή από τους λογιστές σας.

Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ η προδημοσίευση του προγράμματος  "Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME)". ​Υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων (Eτήσιες Mονάδες Eργασίας – EME) για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.​ Σε ποιους απευθύνεται Υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσει ς , οι οποίες κατά το έτος 20​​23 είχαν τουλάχιστον 20 EME απασχόλησης.​​ Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης